Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Op de boekenplank: Weg van ’t Stad (Patrick Buyse)

 

 

     

 

 

 

 

In 1944 nam Hitler – in het nauw gedreven – onverbiddelijk wraak met zijn ‘vliegende bommen’. De regio Antwerpen werd zwaar getroffen. Antwerpenaren weken massaal uit naar veiliger oorden.
Een vraag van een Antwerps gezin deed Patrick Buyse in de archieven duiken. Hij sprak getuigen, familieleden, heemkundigen en historici. Van de 130 000 Antwerpse vluchtelingen, waren er 50 000 verdeeld over 254 gemeenten in West-Vlaanderen. En dit voor gemiddeld een half jaar. Voor kinderen, meestal zonder ouders, naar het Verre Westen met een vreemd dialect, was dit een eeuwigheid!
Weg van ’t Stad brengt het verhaal van deze exodus naar het westen: hoeveel gezinnen en kinderen, wie organiseerde dit, waar kwamen ze terecht, wie nam het initiatief?
Een vergeten, warm menselijk verhaal over initiële angst voor oorlog en bommen, dat in een veilig onderkomen en door doorgezet onderwijs overging in dankbaarheid en vriendschappen voor het leven.
Met een woord vooraf door Bruno en Bart De Wever.

Wist u dat er een groep zeescouts naar Izegem werd geëvacueerd?
Ze vonden een onderdak in het patersklooster. De Zeescouts ‘Corneel Mayné’ stond onder leiding van Jos Daems. Hijzelf vond een onderkomen bij de familie Vandenbussche in de Nieuwstraat. De oudste scouts uit die groep trokken naar het Sint-Jozefscollege. In deze KSA-burcht zat het er dikwijls bovenarms op tussen die rivaliserende groepen.

Maak kennis met de auteur en zijn werk.
Op woensdag 18 oktober vertelt de auteur over zijn werk in het Sint-Jozefscollege, Burg. Vandenbogaerdelaan Izegem. Alle inlichtingen bij pat@patrickbuyse.be.