Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws.

 

     

 

 

Twee studenten werken een dag mee in ons archief
Tijdens de YOUCA-dag gaan jongeren een dag aan de slag bij een bedrijf, organisatie of overheidsdienst. Het geld dat ze daarmee verdienen schenken ze aan het goede doel. In Izegem waagden Arne, die studeert aan Regina Pacis in Tielt, en Maxime, student aan Prizma Campus College, hun kans. Beiden werkten op donderdag 19 oktober mee in ons archief op het vierde verdiep van het Izegemse stadhuis. Met het oog op een tentoonstelling van heemkring Ten Mandere over het jaar 1974, niet die van 1973, werden alle Izegemse gebeurtenissen uit de kranten ‘De Weekbode’ en ‘Het Wekelijks Nieuws’ opgelijst in een excelbestand en gefotografeerd.
Bart Blomme, Jacques Viaene en voorzitter Geert Vermeulen zagen dat het goed was. “Ze mogen nog komen helpen”, knipogen ze. “Hieruit vloeit mogelijk nog een samenwerking met een school, maar details volgen later.”

Tentoonstelling: Het gebeurde in Izegem in 1973.
Van 15 december 2023 tot en met 15 januari 2024 gaat onze tentoonstelling door met als thema een terugblik op het jaar 1973 in Izegem en daarbuiten.
Misschien herinnert u zich nog het prestigieuze Izegems koor Scola Cantorum onder leiding van Robert Depickere? Zij vierden toen hun 15-jarig bestaan. Of was u zelf aanwezig bij de viering van 10 jaar JADO?
Het jaar 1973 is ook het jaar van 50 jaar Izegemse Bouwmaatschappij, de eerste TV-uitzending, verspreid via de plaatselijke TV-distributie. Maar het was ook het jaar van de ramp in de Schoolstraat: de brand in meubelfabriek Rousseau.
Dit en nog veel meer kunt u terug vinden tijdens een bezoek aan onze tentoonstelling.
Ook dit keer verschijnt er een krantje over de belangrijkste gebeurtenissen in Izegem in dit jaar. Wie op ons tijdschrift geabonneerd is, zal dit in ons volgend Ten Mandere-nummer terugvinden.

De tentoonstelling kan u bezoeken in de Erasmuszaal van de Izegemse bibliotheek tijdens de openingsuren van de bib.
Heeft uw vereniging belangstelling om een aparte uiteenzetting te krijgen over het gebeuren in 1973, neem dan contact op met onze voorzitter voor de voorwaarden.