Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Nieuw Ten Mandere-nummer binnenkort in uw bus.

 

 

     

 

 

De leden van onze kring weten dat men op het einde van een kalenderjaar een Ten Mandere-nummer in hun brievenbus mogen verwachten.
Ook dit keer is het een mix van allerlei bijdragen.
Een klein overzicht:
Erfgoeddag 2024 stond in het teken van ‘Beestig’. Onze voorzitter, Geert Vermeulen, zocht naar sporen van dieren in het Izegemse straatbeeld.
Het is dit jaar een Boerenkrijgjaar. 225 jaar geleden vond de Boerenkrijg plaats en auteur Hendrik Priem zag daarin een bijdrage over het Izegemse gebeuren tijdens die woelige tijd.
Guido Deblauwe is één van de stadsgidsen en zijn eindwerk voor zijn gidsenexamen werd in dit nummer opgenomen. Als oud-werknemer van het bedrijf ‘durlet’ neemt hij ons mee doorheen de geschiedenis van dit Izegems bedrijf. Een bedrijf dat gerust een wereldspeler mag genoemd worden.
Jacques Viaene heeft het over de Kachtemse klokken. De bijdrage leert ons dat er reeds in 1793 iemand aangesteld was om de Kachtemse klokken te luiden en wie weet bv. nog dat er in Kachtem een heuse beiaard opgehangen is in de kerk?
Raf Vandenberghe moeten we u ook niet meer voorstellen. Als ere-conservator van het Izegemse schoenmuseum schreef hij een bijdrage over de schoenfabrikanten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Elk nummer van ons tijdschrift telt minimum 56 blz. en kan ook in uw bezit komen door overschrijving van 20 euro of 25 euro (erelid, met vermelding in elk nummer) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2023.