Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Herdenkingsplechtigheid 9de linieregiment

 

     

 

 

 

 

Vanaf 1946 organiseerde het Kachtemse gemeentebestuur elk jaar op de laatste zondag van mei, in samenwerking met de Verbroedering der oud-strijders van het 9e Linieregiment, een herdenkingsplechtigheid. Daarmee werd hulde gebracht aan de gesneuvelde soldaten van de eerste oorlogsdagen. Vanaf dat jaar ontstond een verbroederingscomité dat jaarlijks de gesneuvelden herdacht, in aanwezigheid van een delegatie van het 9e Linieregiment.
Op zondag 11 juni 1950 vond de officiële inhuldiging plaats van het monument op het kerkhof (toen nog voor de ingang van de kerk) in aanwezigheid van het Kachtemse gemeentebestuur en heel wat hooggeplaatste militairen van het regiment. Bij die gelegenheid herdoopte het gemeentebestuur de Groenestraat in 9de Liniestraat. Een militaire muziekkapel begeleidde de feeststoet door de gemeente. Daarna werd het monument voor de kerk onder grote belangstelling door pastoor Van den Weghe ingezegend. Op het monument prijkt de doorlopende tekst SALUS / PATRIÆ / SUPREMA / LEX. Wat betekent: Het heil van het vaderland is de hoogste wet.
Op 7 juni 1953 werd het monument verplaatst van het oude kerkhof rond de kerk naar het nieuw aangelegde Marktplein voor het gemeentehuis. De jaarlijkse herdenkingsplechtigheid werd telkens tot in de puntjes voorbereid.
Bij de vernieuwing van het Marktplein in 1976 werd het monument nogmaals verplaatst tot vlak voor het gemeentehuis, waar het nu nog altijd staat. Elk jaar zorgde de plaatselijke vereniging van oud-strijders ervoor dat op een passende manier hulde gebracht werd aan de overleden strijders uit de Tweede Wereldoorlog. Ook na de fusie werd de traditie voortgezet met een beperkte aanwezigheid van de gemeentelijke overheid. Maar stilaan verwaterde de betrokkenheid vanwege de overheid en ook de rangen van de oud-strijders werden elk jaar wat minder bezet.
Maar dit jaar werd de herdenking op een heel speciale manier georganiseerd. De aanleiding was de publicatie van een artikel in Ten Mandere onder de titel “MEI 1940, HET 9e LINIEREGIMENT IN IZEGEM – EMELGEM – KACHTEM” van de hand van Geert Vermeersch en Jacques Viaene. Door de intense contacten met de Vriendenkring van het 9de Linie, groeide stilaan de vraag naar een hernieuwing van deelname aan de jaarlijkse herdenking op 11 november in onze stad. Het stadsbestuur nodigde een delegatie van de Vriendenkring uit. Geert en Jacques lieten de deelnemers van het 9de Linie die dag kennis maken met de gedenktekens op het Izegemse en Kachtemse kerkhof. Aan het Kachtemse gedenkteken werden door burgemeester Bert Maertens en de Vriendenkring bloemen neergelegd en de delegatie nam ’s avonds ook deel aan de herdenkingsplechtigheid in het Meilief.

Reeds in onze nieuwsbrief nr. 65 besteedden we aandacht aan dit regiment. Toen publiceerden we het volgende filmpje uit de jaren ’70.

.