Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Nieuwe publicatie: Ten Mandere-nummer 187

 

     

 

 

 

Binnenkort in de brievenbus van onze leden. Een gloednieuwe publicatie met daarin o.m. een bijdrage van onze voorzitter over ‘beestjes’ in het Izegemse straatbeeld. We staan er gewoonlijk niet bij stil, maar heel wat dieren werden in het Izegemse straatbeeld opgenomen. Wie herinnert zich nog ‘De Krokodil’ of ‘Het Schaap’? Welke vogelnamen komen in onze stratenindex voor en dan hebben we het nog niet over de dieren die we terugvinden in cafénamen.
Hendrik Priem doorploegde de literatuur rond de Boerenkrijg. Dit jaar is het immers precies 225 jaar geleden dat deze plaats vond. Hij neemt ons mee naar die dagen, maar staat ook stil bij de herdenkingen en de publicaties die daarrond zijn verschenen.
Guido Deblauwe behaalde enkele jaren terug zijn diploma als stadsgids. Wie aan het examen deelneemt, maakt een eindwerk en zijn eindwerk over de firma ‘Durlet’ wordt nu in ons nummer gepubliceerd.
Ere-conservator van het Izegemse schoeiselmuseum, Raf Vandenberghe, nam nog maar eens de pen ter hand. Hij heeft het dit keer over de Izegemse schoenfabrikanten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Was het economische collaboratie of niet?
Wie in Ten Mandere Kachtem zegt, denkt automatisch aan Jacques Viaene. Jacques reconstrueerde het verhaal van de Kachtemse kerkklokken.
Bart Blomme ontdekte ten slotte een eigenaardig verhaal over Jacques Quaeghebeur. Die man uit de 18-19de eeuw ‘stierf’ tweemaal.

Bij deze publicatie vinden onze leden, naast een oproep tot lidmaatschapsvernieuwing, opnieuw een krantje met Izegems nieuws uit 1973!

Elk nummer van ons tijdschrift telt minimum 56 blz. en kan ook in uw bezit komen door overschrijving van 20 euro of 25 euro (erelid, met vermelding in elk nummer) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2024.

Voor wie zich (opnieuw) lid wil maken in 2024 gelden dezelfde prijzen, maar vermeld dan abonnement Ten Mandere 2024. Nieuwe leden ontvangen gratis enkele oude nummers.

.