Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

De Kachtemnaar – Maandblad uit 1936

 

     

 

 

 

In 1936 nam Etienne Vankeirsbilck, de gemeentesecretaris in Kachtem, het initiatief om de Kachtemnaars te informeren over hun gemeente. In oktober 1936 verscheen ‘De Kachtemnaar’.
Ten Mandere bezit de eerste twee nummers (telkens 4 blz.) van dit krantje, maar of er meerdere nummers waren, is niet duidelijk.
Het krantje kostte 50 centiemen (€ 0,01) en verscheen voor het eerst in oktober 1936.
In zijn openingsnummer verklaarde de schrijver waarom dit blad er kwam: ‘Ons blad zal dan ook geen nieuwsbladje zijn, ook geen kommeereblad docht het zal eene leidende rol vervullen, en alles doen wat ten goede kan komen aan de bevolking.’
Hij deed meteen een oproep naar andere schrijvers, maar hij waarschuwde: ‘Ze mogen gerust het hunne bijdragen, doch hoor geene Prochiepolitiekonnoozeldoenderij!’

Vankeirsbilck had het ook over de prijs. De groote gazetten kosten maar 35 centiemen”, maar dat was volgens hem verantwoord, want “t Kachtemnaarke is maar een klein dingsche.
Het eerste nummer werd ook gratis verspreid, maar wie een abonnement wou tot eind 1937 moest 7 frank en de kosten van het verzenden betalen.

Waarover ging dit eerste nummer?
Eerst werd Kachtem als Mandeldorp voorgesteld. Vervolgens kwamen de vogelvangers, de riolen op de plaats en de gravier van den Draaitap naar de Becelaarhoek aan bod.
In een ruim artikel werd de kermis van 1936 aangekondigd. Reclame was er ook: Bij J. Decoutere-Verlooy, Rumbekestraat 20 kon men om eene permanente die u waarlijk staat, naar de laatste mode te laten coifferen. De schrijver verkocht Hettema-planters en op de zondag van de kermis kon men dit goedje bij hem in de jaarlijkse groententoonstelling bestellen.

In het tweede nummer kondigde hij aan dat het jaarabonnement gestegen was tot 7,30 fr. Een steunabonnement kostte 20 fr.
Het krantje had het verder over het toneel, Sinte Maartensavond, de naam van de gemeente, een grote bijdrage over Kachtem tijdens de Eerste Wereldoorlog, over de kermis, enz..
De reclame van het huis Decoutere-Verlooy was verdwenen. Men kon wel bij de schrijver een Radio Novak kopen of bestellen; Dameshoeden werden verkocht door ex-Kachtemse Georgine Vankeirsbilck; schoenen en savatten bij Omer Decru uit Kachtem en er was een schoone groote ‘feu continu’ uit ter hand te koop.
Drie lege vakjes beduidden dat er nog plaats was voor extra reclame.

.