Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

De Emelgemse pastoor Florent Claeys

 

     

 

 

Zondag 17 augustus 1958: Groot Feest in Emelgem. Na het overlijden van E. H. pastoor De Boodt († 09/08/1958) werd E. H. Florent Claeys aangesteld als nieuwe pastoor van de Sint-Pietersparochie. Hij werd in Izegem geboren op 13 oktober 1904 en was een zoon van Henri en Julie Verstraete. Op 14 juni 1930 ontving hij de priesterwijding in Brugge en twee dagen later deed hij in de Sint-Tillokerk zijn eremis. Hij aanvaardde een eerste opdracht in het instituut Spermalie voor gehoor- en spraakgestoorden in Brugge. In 1941 werd hij onderpastoor van de Roeselaarse Sint-Michielsparochie. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog (29 april 1945) volgde zijn benoeming tot directeur van het H.-Hartinstituut voor weeskinderen en jongeren te Sint-Kruis. Tien jaar later werd hij pastoor in Esen.
Lang duurde dit herderschap niet, want drie jaar later werd hij pastoor in Emelgem.
Bij zijn aanstelling door Emelgemnaar Mgr. de Keyzer, waren deken J. Sobry en Witte Pater Verstraete zijn getuigen.

Emelgem verkeerde die dag dus duidelijk in feeststemming. Er was o.a. een grote stoet, waarbij de tribune voor het klooster was opgesteld. Gans de gemeente was in feest.

Tijdens zijn herderschap werd de Sint-Pietersparochie aangepast aan de toenmalige moderne tijd, volgens de voorschriften van het Tweede Vaticaans Concilie.

Pastoor Claeys ijverde ook voor een meer groene omgeving van zijn kerk. Er kwam een grotere parking en er werd een nieuw kerkhof aangelegd tussen kerk en Mandel. Daarom werd de tuin van de pastorie flink verminderd, maar ook de pastorie werd moderner ingericht.

Een andere realisatie van hem was de aanpak van de toenmalige jongensschool. De vroegere parochiezaal werd omgetoverd tot drie klassen en op 7 februari 1959 werd, mits een akkoord van het klooster, een stuk grond langs de Prinsessestraat afgestaan. Later kwamen daar woningen op en met de opbrengst van dit terrein werd in de Reperstraat een nieuwe jongensschool gebouwd. Nu is dit de kleuterafdeling van de Sint-Pietersschool.
Tenslotte was er op 23 november 1960 de inwijding van de Sint-Antoniuskapel op de wijk Tinnenpot. Deze kapel is helaas verdwenen.

Op 3 november 1969 nam Florent Claeys ontslag en ging op rust in Brugge. Later kwam hij in het Sint-Vincentiusrustoord in Kachtem terecht, waar hij overleed. Hij werd op 30 april 1982 in Emelgem begraven.

.