|
Gustave Vermeulen (Meulebeke, 30 november 1878) was de zoon van klompenmaker Charles Louis en van Cordula d’Haeveloose uit Meulebeke. Het gezin met acht kinderen woonde in de buurt van het Hulsteveld in Meulebeke.
Aanvankelijk was Gustave, Staf, werkzaam als fabriekswever in Meulebeke, maar kort na de eeuwwisseling kwam hij in Izegem wonen in de buurt van de Sint-Tillokerk en begon hij te werken voor het, toen nieuwe, bedrijf ‘Drukkerij Strobbe’.
Hij stond aan de drukmachines en een medewerker van toen, Antoon Meersseman, omschreef hem als ‘een opgeschoten jonge man’. [Op de foto staat hij links]. Hij was ‘drukker’ in de echte zin van het woord, want hij stond aan de drukmachines, welke hij perfect kende, zoals de inkterollen en de inkten. Zij werk volbracht hij met uiterste nauwgezetheid en hij wrocht voor zijn patroon, alsof het voor zijn eigen was. En, onder opzicht van stielkennis, vlijt en toewijding, is hij een toonbeeld geweest voor zijn werkmakkers, aldus Antoon Meersseman.
In 1913 besliste hij om naar Amerika te trekken. De stoomboot ‘Kroonland’ bracht hem op 21 juli 1913 op Amerikaanse bodem. Bijna twee jaar later huwde hij met Julia Meerschaert (Zwevezele, 28 januari 1852-Detroit, 16 juni 1930). Zij was de weduwe van Eduardus Dinneweth en vertrok na het overlijden van haar man met haar kinderen naar Amerika.
Ondertussen was Camile Cools, afkomstig uit Moorslede, werkzaam in Amerika als correspondent voor de Vlaamse krant de Volksstem (1898-1907) en daarna voor de Gazette van Moline (1907-1912). Op 13 augustus 1914 verscheen zijn eigen krant: De Gazette van Detroit. Hij werkte daarvoor samen met Pieter Vinckier. ‘Drukkerij Cools-Vinckier’ werd later The Belgian Press.
De tijd voor een nieuwe publicatie, 13 augustus 1914, was zeer gunstig. Duitse troepen vielen België binnen op 4 augustus en heel wat Vlaamse emigranten maakten zich grote zorgen over de situatie in België en over de achtergebleven familieleden.
Camille Cools vond een uitstekende helper voor het technische aspect van de Gazette in Staf Vermeulen. Cools omschreef hem als ‘de beste drukker onder Aloïs Strobbe in Izegem’.
Staf en zijn vrouw woonden in een van die typische Amerikaanse wijken, waar de huizen als kleine villa’s gebouwd zijn in een met bomen beplante omgeving.
Halfweg de jaren 1960 bezocht iemand van de familie Strobbe Amerika en bracht hij ook een bezoek aan het gezin Vermeulen. Staf was ooit al eens teruggekeerd naar ons land en hoopte dit nogmaals te kunnen doen. Of die wens in vervulling is geraakt, weten we niet.
Hij overleed in Detroit op 22 januari 1952.
. |