Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere nummer 188: pas verschenen

 

     

 

 

 

Misschien kreeg u ook al, als betalend lid, het recentste nummer van ons tijdschrift in de bus?

Daarin vinden de lezers eerst en vooral een bijdrage van Hilde Colpaert over de Oliefabrieken Vandemoortele. Niet alleen de nijverheid komt er aan bod, maar ook de familiebanden van deze Izegemse pioniers.
Onze oorlogsexpert, Robrecht Vanhaezebrouck verzorgde twee bijdragen. In een eerste bijdrage heeft hij het over het verzet in Izegem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sommige verzetslieden zorgden er voor dat piloten een veilige ontsnappingsroute konden gebruiken. Zo werd Albert Smith Kite via Izegemse kanalen teruggebracht.
Geert Vermeersch neemt ons mee over de stadsgrens… en toch niet. De stichter van de paardenkoers Winkel Kapelle Jean Meersseman sukkelde ter hoogte van Kachtem in de Mandel en werd op het nippertje gered.
Guido Vansteenkiste nam de Heren van Stavele onder de loep. Deze heren waren ook heer van Izegem tussen de 14de eeuw en de 16de eeuw.
Jacques Viaene en Bart Blomme brengen in een bijdrage over de Kachtemse molens. Vier molens: de Rhodesmolen, de Mezegemmolen, de stampkotmolen en de watermolen, passeren de revue. Traditiegetrouw sluit bestuurslid Kurt Himpe het eerste nummer af met de reeks actueeltjes en geeft Jacques Viaene een verslag van het voorbije kringleven.

Elk nummer van ons tijdschrift telt minimum 56 blz. en kan ook in uw bezit komen door overschrijving van 20 euro of 25 euro (erelid, met vermelding in elk nummer) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2024.

.