Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws

 

     

 

 

Izegems Slossefonds
Sinds vorig jaar kunnen vorsers terecht in het Kortrijkse Rijksarchief als ze opzoekingen moeten doen in het vroegere Izegems Slossefonds.
Dit fonds bevond zich vroeger in de dekenij van Izegem, maar werd, samen met een groot gedeelte van het kerkarchief, gedeponeerd in het Rijksarchief.
Vroeger werd er van dit Slossefonds door enkele bestuursleden een inventaris opgemaakt.
Deze inventaris is al jaren niet meer verkrijgbaar en we vonden het dan ook nuttig om deze online te plaatsen, zodat een ruim publiek kan kennis maken met dit fonds.
U kunt het hier vinden.
Onderpastoor Leopold Slosse maakte ook nog andere fondsen. Zowel in het Kortrijks Rijksarchief als in de Kortrijkse bibliotheek zijn er van zijn hand verzamelingen terug te vinden.
Slosse verzamelde ook meer dan een half miljoen rouwprentjes. Deze zijn in het Kortrijks Stadsarchief terecht gekomen.

 

Torentje van de school Bosmolens kreeg een mooi plaatsje.
Zaterdag 27 april 2024 was het dan uiteindelijk zover. De toren van de school op de Bosmolens werd onder een ruime belangstelling ingewijd door pastoor André Kalumba.
Toen de plannen bekend werden in 2020 om de school van de Heilige Familie voor een groot stuk opnieuw te bouwen, vreesde de plaatselijke bevolking dat het torentje van de vroegere kapel zou verdwijnen. Dat was buiten Freddy Seynaeve, bestuurslid van Ten Mandere en voormalige directeur van de school, gerekend. Freddy startte een petitie op om het torentje te redden.
Dankzij de inzet van de leerlingen van de afdeling Hout van het VTI kon men de toren restaureren. Anderen hielpen dan weer met het plaatsen van dit kunstwerk vlak vóór de ingang van de kerk.

.