Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Familie Vanantwerpen: schoenmakers en herbergiers

 

     

 

 

 

 

Louis Vanantwerpen, geboren in Izegem op 27 augustus 1812 en overleden in Izegem op 3 juni 1871, huwde op 14 november 1832 met Catharina Vanmellaerts. Zij was geboren in Izegem op 2 mei 1813 en overleden in Izegem op 16 juli 1867. De vader van Louis was hoedenmakersgast en afkomstig uit Eindhoven (Ndl.).
Louis zou schoenmaker worden in de Wijngaardstraat, zijn vrouw werd herbergierster. Hun herberg heette ‘De Roos’. Toen zijn vrouw stierf werd de zoon schoenmaker en grootvader Louis Vanantwerpen medevoogd over de vier minderjarige kinderen.
Bij zijn overlijden, in 1871, waren er nog drie minderjarige kinderen. Aloisius Deblauwe,een metsersbaas uit Izegem, werd de datieve voogd.

We focussen ons op de zoon Henri Vanantwerpen. Hij werd geboren in Izegem op 1 mei 1840 en overleed er op 16 september 1922. Hij huwde op 6 november 1862 in Izegem met Maria Adelaide Clement. Zij was vrouwenmutsenmaakster van beroep en werd in Izegem geboren op 13 augustus 1836 en stierf er op 30 juni 1910.
Het gezin woonde in het ouderlijke huis van Henri, Wijngaardstraat 52. Tot aan zijn overlijden woonde vader Louis in bij hen. Henri en zijn vrouw Maria kregen tien kinderen. Henri Vanantwerpen stond bekend als schoenmakersbaas en herbergier. Een schoenmakersbaas betekent dus werkvolk.
Kort na het overlijden van vader Louis bevond het gezin Henri-Maria zich in slechte papieren. Op 4 november 1871 stapte de deurwaarder Victor Hage uit Kortrijk de woning binnen en vroeg de verzegeling van de woning door faillissement. Zoals het gebruikelijk was, werd er een inventaris opgemaakt. De inventaris leert ons dat er twee schoennaaimachines aanwezig waren in het gebouw. Niet te verwarren met schoenstikmachines. Naaimachines werden met de hand aangedreven, stikmachines met een pedaal.
De inboedel werd openbaar verkocht en het huis volgde. Het was een woonhuis met twee verdiepingen, daarachter een snijkamer, een werkwinkel en logies (=achterliggende bergingen). Het werd voor 4 150 fr. verkocht aan Joannes Amandus Minjauw.

Het gezin woonde rond 1873 in Roubaix, maar keerde kort daarna terug naar Izegem. We vinden ze dan in de Kortrijksestraat 85. Bij zijn overlijden woonde Henri in het oud Manshuis in de Gentsestraat.

.