Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere nieuws

     

 

 

 

 

Documentatiecentrum Ten Mandere gesloten
Omdat ons lokaal gelegen is in het Izegemse stadhuis, moeten ook wij onze openingsuren op zaterdag op een laag pitje houden. Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus is ons lokaal dan ook niet toegankelijk. Wie toch iets wenst te raadplegen kan contact opnemen met info@tenmandere.be. We proberen u dan in de mate van het mogelijke te helpen.

Kiezerslijsten
Sinds de Franse Tijd worden er kiezerslijsten opgemaakt. Kiezerslijsten gunnen u in de eerste plaats een blik op de deelname van uw voorouders aan het democratisch proces. De lijsten geven per gemeente of stad een overzicht van burgers die stemgerechtigd zijn voor gemeenteraads-, provincieraads- of parlementsverkiezingen. Daarnaast is het ook een belangrijke bron naar de sociale achtergrond van de kiezer. Vanaf 1893 neemt de rijkdom van de bron toe met de invoering van het algemeen meervoudig stemrecht (1894-1919). Alle mannen hadden nu minstens een stem voor alle verkiezingen, maar konden ook tot twee extra stemmen krijgen op basis van eigendom of opleiding. Voor gemeenteraadsverkiezingen kon dit zelfs oplopen tot drie supplementaire stemmen.
Na de Eerste Wereldoorlog werd het algemeen enkelvoudig stemrecht ingevoerd. Vanaf dan vinden we enkel nog de naam, beroep, adres en geboorteplaats en –datum terug van mannen ouder dan 21 jaar. Wel duiken vrouwelijke voorouders na 1919 voor het eerst op in kiezerslijsten. Zo krijgen oorlogsweduwen, -slachtoffers of moeders van gesneuvelde ongehuwde soldaten stemrecht voor Kamer en Senaat. Vanaf 1921 verwerven alle vrouwen ook stemrecht op gemeentelijk niveau. Op het vrouwenstemrecht voor provinciale en nationale verkiezingen is het wachten tot 1948.

Heemkring Ten Mandere bezit heel wat kiezerslijsten. De oudste (gedigitaliseerde) kiezerslijst die we hebben is die van 1890-1891, met het algemeen meervoudig stemrecht dus.
Dan maken we een sprong tot net vóór de Eerste Wereldoorlog, de kiezerslijst voor vrouwen van 1921-1922; de lijst van 1923-1924; de lijst van 1936-1938 en 1938-1940. Dit zijn allemaal gedigitaliseerde lijsten voor de deelgemeente Izegem.

Onze voorzitter voegde daar onlangs de eerste gedigitaliseerde Kachtemse lijst aan toe uit 1919.
Andere lijsten zijn (nog niet) gedigitaliseerd, maar kunnen bij ons geraadpleegd worden.