Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Nieuw Ten Mandere nummer in de maak

     

 

 

 

 

Eind augustus mogen onze abonnees zich aan een nieuw nummer verwachten.
We blikken alvast even vooruit.
Bie Vangheluwe debuteert met een bijdrage over halfweg de jaren 1850. Ook in onze deelgemeente Kachtem waren dit de zgn. ‘slechte jaren’. Meer bepaald heeft ze het over Regina Buyse. Zij deed een belangrijke schenking aan het klooster van Kachtem. Met dit werk behaalde Bie haar einddiploma als stadsgids van Izegem.

We blijven nog even in Kachtem. Bestuurslid Jacques Viaene schreef een boeiende biografie over het leven en werk van pater Florent Ver Eecke. Hij kreeg wegens zijn vele verdiensten op missiegebied uiteindelijk ook een straatnaam in Kachtem.
Schepen voor Cultuur en tevens bestuurslid Kurt Himpe deed na een advies van ons bestuur, de nodige stappen om het gemeentearchief van Emelgem terug naar Izegem te brengen.
Dit archief werd net vóór de fusie met Izegem overgebracht naar het rijksarchief in Brugge, maar belandde uiteindelijk in het rijksarchief van Kortrijk. Er is nu een overeenkomst dat Izegem deze stukken (meer dan 2000 !) terugkrijgt. Er is alvast een plaatsje vrij gemaakt in het stadsarchief.

Verder heeft Hendrik Priem het over een klok die naar Maximiliaan Vilain verwijst. Zijn ouders waren Adriaan IIII Vilain van Gent en Margaretha van Stavele. Vader was door zijn huwelijk heer van Izegem geworden.

Elke jaargang van ons tijdschrift Ten Mandere telt drie nummers van minimum 56 bladzijden. De nummers verschijnen in april, augustus en december. Nog niet geabonneerd? Het is nog niet te laat! Schrijf vlug € 20,00 (gewoon lid) of € 25,00 (erelid, met vermelding in een van de nummers) overschrijven op rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2024. Nieuwe leden ontvangen een passend geschenk.