Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Zaterdag 27 april 2024: Het gerestaureerd torentje
van de Heilige-Familieschool terug op de Bosmolens

 

     

 

 

Na drie jaar afwezigheid werd op zaterdag 27 april 2024 onder ruime belangstelling het torentje van de kloosterkapel van de Heilige-Familieschool ingezegend op het plantsoen voor de kerk.
Het was meer dan drie jaar geleden, in maart 2021, dat een speciale kraan het torentje van de kapel naar beneden bracht. Dit gebeurde vooral op vraag van de oud-directeur van de school, Freddy Seynaeve. Een flink gedeelte van de school verdween toen onder de sloophamer en de kans was groot dat het torentje mee zou verdwijnen.
Het oude gebouwencomplex van deze school dateerde van net voor de Eerste Wereldoorlog, toen de school onder leiding van de Zusters van Maria geleid werd. Samen met de kapel verdween ook het parochiaal centrum. Dit centrum was ooit de eerste ‘kerk’ van de Bosmolens.
In navolging van de bewaarde torentjes van het Sint-Vincentiusklooster (Kachtem) en de Sint-Jozefskliniek, lanceerde Freddy een petitie om zo het torentje te kunnen bewaren. Heel wat mensen, waaronder ook het personeel van de school en de kerkraad stonden achter dit voorstel. Marc Debode van de kerkraad bood de hulp van de kerkgemeenschap aan om het torentje te redden. Op voostel van cultuurschepen Kurt Himpe werd aan de houtafdeling van Prizma Campus VTI gevraagd om de restauratie in goede banen te leiden.
Jammer genoeg overleed de initiatiefnemer Freddy op maandag 23 mei 2022. De realisatie zou hij niet meer meemaken, maar de aanzet was er.
Begin 2022 waren de restauratie- en reconstructiewerken voor het torentje al een flink eind opgeschoten. De houtafdeling had het torentje als oefening geïntegreerd in een dakconstructie.
Bij het renoveren heeft men de spits, de kroonlijsten, het klokje en het ophangsysteem kunnen behouden. De constructie, inclusief het onderliggende klokkengedeelte, werd volledig vernieuwd, met aandacht voor de oude manier van werken, maar met hedendaagse machines. Dit alles gebeurde onder de leiding van leraar Patrick Borms, door leerlingen van de afdeling zevende bijzondere schrijnwerkconstructies. De plaatselijke firma dakwerken David Sartelet, plaatste het geheel op zijn sokkel, in het plantsoen net voor het kerkgebouw.
De inzegening werd door een avondmis voorafgegaan, opgeluisterd door het Jeugdkoor van de Bosmolens.
Freddy Seynaeve zou meer dan tevreden zijn.

(Met dank aan Marc Geldhof voor de talrijke gegevens)