Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Izegemnaren betrokken bij de Slag bij Westrozebeke (27 november 1382)

 

     

 

 

 

 

Deze veldslag werd op de Goudberg bij Westrozebeke geleverd tussen een voetmilitie van opstandige Vlaamse steden onder de leiding van de Gentenaar Filips van Artevelde en een Frans ridderleger geleid door de minderjarige koning Karel VI. Ook graaf van Vlaanderen Lodewijk van Male vocht mee tegen de opstandige steden. De troepen onder Filips van Artevelde werden verslagen en hijzelf sneuvelde.
De nederlaag was rampzalig voor de opstandelingen. De repressie was uiterst streng. Veel aanhangers werden aangehouden en de meeste gevangenen terechtgesteld. Andere beschuldigden werden losgelaten na het betalen van zware geldboeten.

De Izegemnaren die achtergebleven waren op het slagveld waren: Jan de Telbie, Clais Reynare, Heynrie de Hoet,Pieter Sys, Zegher Impin, Passcaris van den male, Meeus de Rooster, Philips Tsappaerd, Joris de Visch, Jans van der Mandere, Jan Scareel, Clais Grispere, Ghiselin Banne, Wouter Joris, Jan Doosterlinck, Jan de Coolster, Clais de Deckere, Heinrics de Laywive, Jan de Lettel, Boudin van Speilkelbrouc, Hannekin van Speikelbrouc oReger de Coster, Jan Rikeman, Jan Impin, Loy van der Mandere, Jan Allaerd, Willem de pape, Gillis de Deckere, Jan Scuevel, Willem Scuevel, Jan Eekaerd, Jacob Koker, Willem de Porter, Clais van den Baelberghe en Wauter Craye.

Enkele Izegemnaren werden meegevoerd tot in Komen. Daar werden ze omgebracht: Paesschier Louwers, Wouter de Muelnare, Maes de Busschere en Gillis van den Ackere.
Ook Roeger van den Hoghenbrake, Jan van den Baelberghe, Jan de Cupere, Michiel Lambreecxhts, Thierin Vliper, Joos van den Daele, Gillis van den Herenthoute, capitain van Iseghem, Olivier van den Deene, Jan de Capelre, Bertelmens de Coninc, keerden niet meer terug. Zij werden als vermist opgegeven. Er waren ook twee Emelgemnaren vermist: Symoen de Castelein en Naes van Werbrouc.

De Bretoenen, die onder Franse vlag streden, waren berucht om hun wreedheid. Zij hadden Pieterken van den Walle meegenomen.
Omdat een gedeelte van Izegem onder het Iepers Ambacht viel, werden ook Boudin vander Beke, Jan Braband, Heinric Braband, Jan van Biesbrouck, Clais Brabant, Wouter de Grave, Willem vander Mersch en Jan en Loy vander Mandere gevangen gezet of terechtgesteld.
.
Hun nabestaanden kregen ferme boetes opgelegd. Heel wat weefgetouwen in Izegem werden verbeurd verklaard, maar ook vee werd opgeëist. Wie bekend stond als ontvoogd, d.w.z. geen lijfeigene was, moest 144 pond en 10 schellingen boete betalen. Lijfeigenen of laten betaalden 12 pond.