Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Izegemnaars betrokken bij een ongeval in 1956.

.
     

 

 

 

 

Op zondag 20 mei 1956 vond in Chimay ‘de Grand Prix des Frontières’ plaats. Voor de familie Van Den Berghe, schoenfabrikant uit Izegem, kende dit gebeuren een dramatische afloop.
Jeanne Van Maele (Tielt 29 maart 1911-Salles 20 mei 1956) en haar dochter Renée Van Den Berghe (Ukkel 14 april 1946-Salles 20 mei 1956) waren die dag slachtoffer van een botsing tussen de wagens van Caillet (in een Maserati) en Threlfall (in een Tojeiro Bristol). De twee wagens kwamen in het publiek terecht. Er waren vier doden (sommigen spreken van vijf) en 21 gewonden. Het was het ergste race-ongeval sinds Le Mans in 1955.
De Mandelbode van 26 mei 1956 bracht een uitvoerig verslag:
‘Zaterdag had Mevrouw Van den Berghe de reis naar Chimay reeds voorbereid; zij zou erin gezelschap van haar dochtertje Renée en van haar zonen Hubert en François de wedstrijd gaan bijwonen.
Het zonnig weder had meer dan 1000 toeschouwers rond het parcours samengebracht, de wedstrijd kende een snel verloop, maar eens te meer zou spoedig blijken dat men er tot nog toe niet in geslaagd is het publiek bij dergelijke wedstrijden voldoende te beveiligen. Twee renners, een Zwitser en een Engelsman kwamen in botsing en de wagens werden in de lucht geslingerd, schoten in brand en ploften, dood en rouw aanrichtend, tussen het verschrikte publiek. Vier doden waren te betreuren: Henri Heon (11 jaar) uit Villers-la-Tour, Denis Mercier uit Ohain (Fr.) en mevrouw René Van den Berghe alsook haar dochtertje Renée uit Izegem. Tussen de 14 gekwetsten bevonden zich ook de twee zoons Van den Berghe, François en Hubert. De piloten van de renwagens kwamen er goedkoop van af; de Britse piloot bekwam een dubbele hersenschudding en enkel nietsbeduidende kneuzingen; de Zwitserse werd ernstig gekwetst aan het hoofd en liep verscheidene brandwonden op.
De paniek onder de toeschouwers die op en dicht bij de plaats van het ongeval stonden, was ontzettend; de belangstelling voor de wedstrijd was met de slag verdwenen. De luidsprekers riepen dringend om geneesheren en verplegers, maar laconiek werd erbij gevoegd ‘wij hopen dat het ongeval geen ernstige gevolgen zal hebben’ en… de renners raasden verder in hun levensgevaarlijke wedstrijd. Nu wij opnieuw de katastrofe van Le Mans herinneren en geschokt worden door dit recente ongeval dat vooral ons, Izegemnaren, naar het hart grijpt, vragen wij ons af of er eindelijk voldoende veiligheidsmaatregelen bij dergelijke gelegenheden zullen genomen worden. De inrichters van auto-renwedstrijden mogen daar wel ten zeerste toe verplicht worden.
Van onze kant bieden wij aan de diep beproefde familie Van den Berghe onze innige en kristelijke deelneming aan.
De begrafenis van Mevrouw Van den Berghe en haar dochtertje zal plaats hebben in de Sint-Tillokerk te Izegem op zaterdag 26 mei te 11 u.’

Dat uiteindelijk Benoit Musy uit Zwitserland won met een Maserati 300S de wedstrijd, interesseerde de Izegemnaar wellicht niet. Hijzelf overleed op 7 oktober 1956 tijdens een race-evenement op de Autodrome de Monthéry in Frankrijk, toen hij met een fabrieks-Maserati over een talud crashte, na een kapotte stuurkolom. Hij werd uit de auto geslingerd en stierf onmiddellijk.

In 1972 werd de ‘Grand Prix des Frontières’ in Chimay stopgezet… om veiligheidsredenen.

(Stadsgids Guy Hochepied meldde mij dat de echtgenoot René Van Den Berghe op het moment van het gebeuren in Italië verbleef. Hij kwam de klap nooit meer te boven en ook zijn firma leed eronder. Leon Defauw sr. heeft het einde van de firma begeleid. René Van Den Berghe vond een nieuwe partner en vertrok naar Brussel).