|
Toen de dekenij Izegem werd opgericht, met pastoor Sobry als deken, mocht men ook het bezoek verwachten van monseigneur E. De Smedt, de bisschop van Brugge.
Hij kwam op Koekezondag 12 september 1954 de decanale kerk inwijden. Hij werd daarbij ook ontvangen op het stadhuis.
De viering begon reeds om 7 uur ’s morgens met een communiemis in de kerk met sermoen van de bisschop.
Om 9 uur bezocht Mgr. De Smedt de wijkbewoners van de Bosmolens.
Kwart voor tien vond er een plechtigheid plaats aan de kerkdeuren. Daarbij overhandigden de parochianen een nieuwe monstrans aan de kerk.
Om tien uur was er een pontificale mis en deze viering werd opgeluisterd door het Sint-Gregoriuskoor, de Peter Benoitkring en het Sint-Amandskoor van Roeselare.
Na de mis, om 11 uur, vertrok een stoet naar het stadhuis.
De ruiters van de Boeren Jeugd Bond reden voorop, gevolgd door de Koninklijke Harmonie Leo XIII.
De vlaggen van de jeugdbewegingen: scouts, KSA, KAK, KBMJ, Kroonwacht, Roodkapjes, VKS, VKAJ, BJB, VKBMJ en de congregatie der Jonge Dochters gaven de stoet een kleurig tintje.
Daarna volgden afgevaardigden met hun vlag van de verschillende bonden en verenigingen van de stad.
Een groep meisjes vormde de groep ‘De Maagd van Izegem’, gevolgd door hofknapen en erejuffers.
Dan volgde de wagen ‘Hulde aan Sint-Tillo, patroon van Izegem.
De Koninklijke Stadsfanfaren en de brandweer vormden het sluitstuk van de stoet.
Via de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan, de Baron de Pélichystraat en de Nieuwstraat bereikte men het stadhuis, waar de notabelen van de stad de bisschop opwachtten.
Burgemeester Emiel Allewaert gaf een toespraak en Mgr. De Smedt mocht het guldenboek tekenen. De bisschop hield daarbij ook een toespraak waarin hij zijn belangstelling toonde voor de Izegemse welvaart in nijverheid en landbouw.
Na zijn bezoek aan het stadhuis volgde er nog een korte plechtigheid aan het monument van de gesneuvelden, waar de bisschop hulde bracht.
Daarna werd hem een middagmaal aangeboden op het kasteel Wallemote. Tijdens deze maaltijd kreeg baron Raphaël Gillès de Pélichy het Gouden Erekruis van Sint-Donatius opgespeld uit dank voor de milde giften die aan de Sint-Tillokerk werden gegeven.
|