Izegem kende sinds de 15de eeuw een kloostergemeenschap van Grauwe Zusters. Hun klooster lag tussen de huidige Kloosterstraat en de Ommegangstraat. In 1425 werd de eerste steen gelegd door de Heer van Stavele.
Overste Franco probeerde in de 18de eeuw een reconstructie te maken van de geschiedenis van het klooster en ook pater Capucijn Hildebrand schreef enkele bijdragen over dit klooster.
Het klooster stichtte in de loop der eeuwen enkele bijkloosters, zoals in Tourcoing en Roeselare. Ze hadden ook een refugehuis in Kortrijk, waar men naar verhuisde in troebele tijden. Het klooster in Roeselare bestaat nog steeds en ligt op de noordoosthoek van de Grote Markt.
Het Izegems klooster werd op 1 september 1796 in de Franse tijd afgeschaft. De kloosterlingen werden uitgedreven en enkele belandden in het bijklooster te Roeselare.
In de schaarse informatie die we in het rijksarchief Kortrijk terugvinden, steekt ook een ganzenbord.
Dit ganzenbord is duidelijke religieus geïnspireerd. Ieder vakje stelt een heilige voor en het Franstalige spel heeft ook een aantal spelregels. Het is gemaakt voor het amusement en de opvoeding van de christelijke jeugd en bestaat uit 65 vakjes, gaande van de geboorte van de Heilige Maagd tot de verrijzenis van Christus. Wie bv. op het vakje 58 terecht kwam, werd net als Christus in het graf gelegd en moest opnieuw beginnen.
Meer informatie over het Izegemse klooster vindt u hier.
|