De Izegemse bergkoningin Justine Ghekiere voorstellen hoeft al lang niet meer. Ze werd in Izegem geboren op 14 mei 1996 en begon op haar zestiende met fietsen. Toen er in 2020 een virtuele Ronde van België werd georganiseerd, omwille van de heersende coronapandemie, fietste ze zich in de kijker. Ze nam deel in het team van Ceylin del Carmen Alvarado. Na drie dagen stond ze aan de leiding in zowel het jongeren- als het eliteklassement.
Na een professionele test kreeg ze het advies om over te stappen op competitiesport. Ze sloot zich aan bij het Lotto Cycling Talent-project. Ze kreeg in 2021 haar eerste profcontract bij Bingoal Casino-Chevalmeire en reed op 2 maart van hetzelfde jaar haar eerste UCI-koers, de ééndaagse semiklassieker Le Samyn. Ze toonde zich later dat jaar in de Tour de l’Ardèche, waar ze in de vierde en de zevende etappe achtste werd. Daarnaast behaalde ze de twaalfde plek in het algemeen klassement van die koers, waarmee ze de beste Belgische was.
In 2022 vond ze met Plantur-Pura een nieuwe werkgever. In hetzelfde jaar behaalde ze een derde plaats in de Tsjechische rittenkoers Gracia Orlova. Ook in 2022 won ze in de Ronde van Thüringen het bergklassement, haar eerste overwinning. Hoogtepunt in haar prille carrière is ongetwijfeld de titel van Bergkoningin tijdens de Ronde van Frankrijk in 2024.
Voor de jaarlijkse Erfgoeddag nam de Vereniging voor Familiekunde Mandel-Leie het initiatief om van enkele plaatselijke renners de kwartierstaat op te maken.
Tim Declercq had al een onvolledige kwartierstaat omdat wijlen Bertrand Nolf die van zijn vader (Karel) had opgemaakt. Genealoog Johan Bogaert nam de zijde van de moeder voor zijn rekening. Ook de volledige kwartierstaat van Justine Ghekiere werd door Johan Bogaert opgemaakt.. Van beide personen werden uiteindelijk meer dan 126 voorouders teruggevonden.
Wat is er nu zo merkwaardig aan de kwartierstaat van Justine Ghekiere?
In haar zesde generatie komt de naam van Franciscus Emilius Vandommele voor. Hij werd op 22 februari 1841 geboren als zoon van Antonius Van Dommele en van Ferdinande Felicitas Verfaillie. Franciscus Emilius was de stichter van de schoenenfabriek Eperon d’Or!
Maar er is meer!
Eveneens in haar zesde generatie komt de naam van Natalia Dierick voor (Izegem, 2 augustus 1806). Zij was de zus van de pionier van de Izegemse schoenen: Eduard Dierick. Zodat Eduard Dierick en Justine dezelfde voorouders hebben (in haar zevende generatie): het koppel Joannes Dierick en Marie Hellebuyck.
Redenen genoeg om een paar rennersschoenen van Justine op te nemen in de vaste collectie van Eperon d’Or.
|